Calculator, tableta sau telefon . Ce ii cumparam copilului ?

La ce varsta trebuie sa ii dam acces copilului la tehnologie? Este intrebarea care se afla pe buzele oricarui parinte. Din pacate specialistii nu pot spune o varsta clara in care cel mic sa poata avea parte de tableta, de calculator sau de telefon.

Important este ca cel mic sa nu foloseasca toata aceasta tehnologie mai devreme de 2 ani. Exista si un motiv intemeiat pentru asta. Copii cu varste cuprinse intre 18- 24 de luni nu pot procesa imaginea bidimensionala pe care o percep prin intermediul ecranelor. Varsta la care pot face asta este abia de la 1 an si jumatate. Dupa aceasta varsta creierul celor mici poate face diferenta intre o imagine virtuala si una din viata reala.

Dupa aceasta perioada este bine ca parintele sa stea langa copil si sa ii arate pe tableta sau pe telefon ceea ce acesta trebuie sa vada. Nu este deloc recomandat sa ii pui tableta in mana celui mic si sa il lasi singur. Lumina albastra emisa de ecrane este extrem de daunatoare si ii poate afecta vederea celui mic.

Cu cat copilul este expus la lumina albastra de la o varsta frageda cu atat poate dezvolta mai repede o boala oftalmologica .

Ce trebuie sa alegi dintr-un calculator, tableta sau telefon?

Atunci cand ii vei cumpara copilului tau un telefon sau o tableta acesta va sta cat mai aproape de ele iar asta in timp ii va afecta vederea. Exista posibilitatea de a suferi chiar si de miopie din cauza acestui obicei. Asadar daca vrei sa ii portejezi cat de cat vederea copilului tau este mult mai recomandat sa alegi calculatorul. Cel mic se va putea uita la desen sau la videoclipuri de la o distanta considerabila astfel incat vederea sa sa nu fie afectata.

Distanta perfecta de vizionare este in jur de 3.5 m pentru un ecran de 80cm. In cazul in care ecranul este mai mare atunci si distanta trebuie sa fie mai mare, mai exact pentru ecranele de 120 cm distanta optima este 5 metri.

Care este durata maxima de stat in fata calculatorului, tabeletei sau telefonului in functie de varsta?

La varste fragede cel mai bine este sa nu iti expui copilul la pericolul provocat de lumina albastra. Dar daca cel mic are intre 2 si 7 ani atunci poti sa il lasi in fata calculatorului, tabletei sau telefonului timp de o ora pe zi. Daca observi ca cel mic incepe sa dezvolte o afectiune a vederii incepi sa ii reduci timpul petrecut in fata ecranelor.

In general parintii isi lasa copii in fata gadgeturilor pentru ca le ofera in primul rand lor un moment de liniste. Pe langa asta cel mic poate afla lucruri interesante sau fel de fel de cantecele daca are acces la tehnologie. Nimeni nu spune ca ar trebui sa ne privam copii de gadgeturi dar trebuie sa stim cum sa procedam cu ei astfel incat sa nu dezvolte mai tarziu adevarate probleme de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *